miercuri, 13 februarie 2013

Festivalul Clatitelor din Prejmer - 2013

Din ciclul la clatiteeeeeeeeee înainte :) trebuie să vă spun că în localitatea Prejmer se organizează în fiecare an, înainte de intrarea în postul Paștelui Evanghelic, Festivalul Clătitelor sau Fasching, după denumirea săsească. 

Acesta reprezintă o tradiție moștenită de la sașii din zonă și păstrată de către locuitorii comunei Prejmer până astăzi. Sărbătoarea se ține înainte de Lăsata Secului și anunță venirea primăverii și alungarea iernii, reprezentând și o ocazie pentru întâlnirea întregii comunități.

Tradiția spune că tinerii trebuie să își confecționeze măștile cu o seară înaintea festivalului, iar de dimineață  să pornească prin sat mascați (mireasă, mire, preot, babe, acordeoniști, toboșari, trompetiști etc.). Aceștia marchează povești de viață și sunt însoțiți de o căruță în care se pregătesc clătitele, ce sunt ulterior dăruite sătenilor în schimbul unor produse alimentare, vin sau bani. Ziua se încheie cu parada măștilor și continuă până a doua zi dimineață cu Balul Mascat. 

Astăzi tradiția a fost modificată un pic în sensul în care prin sat nu se mai plimbă care în care se fac clătite, existând un punct fix, dar voia bună și numărul ridicat de turiști din zonă confirmă faptul că festivalul are încă succes. 

Din impresiile participării la acest festival :)
- mii și mii de clătite cu de toate (eu personal le prefer pe cele cu ciocolată)
- un vin fiert pentru încălzire
- motiv de veselie și de petrecere a timpului liber 
dar....
- puține produse tipice zonei (branzeturi, dulcețuri, siropuri, prajituri, costume etc.)
- elementul săsesc care a generat acest festival este puțin valorificat 
- obiectivul turistic principal al comunei, respectiv cetatea fortificată Prejmer, nu a fost pusă în valoare, iar după ora 15.00 nici nu se mai putea vizita. Ca o sugestie aceasta ar trebui să fie accesibilă turiștilor pe toată durata festivalului!!!!!!
... și am mai putea adăuga, atât bune cât și rele :) dar să punem "la bătaie" și ceva imagini :D








Surse foto - mulțumiri Cristianei :D 

Surse de informare:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Festivalul_Cl%C4%83titelor
http://www.turistintransilvania.com/festivalul-clatitelor-de-la-prejmer-cea-mai-apetisanta-traditie-1441/

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu