marți, 11 decembrie 2012

Ziua Internationala a Muntilor - 11 decembrie 2012

Astăzi, 11 decembrie 2012, este Ziua Internațională a Munților și cu această ocazie nu pot sa îmi doresc altceva decât să planific cât mai multe ture montane :) .

 


Ziua Internațională a Munților își are originea în anul 1992, când ONU a conștientizat vulnerabilitatea ecosistemelor din aceste regiuni și a inserat în Agenda 21, un capitol special (13) destinat gestionării ecosistemelor fragile și dezvoltării sustenabile a regiunilor montane.  

În 2002, ONU și UE vor stabili ca din 11 decembrie 2003 să se serbeze Ziua Internațională a Munților, departamentul responsabil pentru organizarea și coordonarea evenimentelor fiind FAO

Anul acesta este cu atât mai important cu cât se împlinesc 10 ani de la prima comemorare a regiunilor montane, subliniindu-se încă o dată vulnerabilitatea ecosistemelor și comunităților din aceste spații la schimbările climatice și nu numai. Cu această ocazie sunt ridicate probleme precum: impactul hazardelor naturale (alunecări de teren, avalanșe, furtuni etc.), retragerea ghețarilor, impactul activității umane asupra biodiversității, insecuritatea resurselor de hrană etc.
Deși ocupă o suprafață de cca. 26% și adăpostesc cca. 12% din populația Terrei, regiunile montane au un rol crucial în asigurarea echilibrului global, fiind în același timp și ecosistemele cele mai vulnerabile la activitățile umane. 

Anul 2012 este marcat de 28 evenimente, conform FAO, dintre care 7 sunt organizate în Europa și, din păcate, prea puține în România


 Pentru mai multe detalii vă recomand : http://www.fao.org/forestry/internationalmountainday/en/

Până la un eveniment următor 
La multi ani Muntele meu Drag !








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu