marți, 4 decembrie 2012

1 decembrie 2012

Şi voi...generaţii de bocanci unde aţi petrecut de ziua României? La parade, în Piaţa Unirii, la înălţime sau la un vin fiert?

Eu vă mărturisesc că am petrecut la o oarecare înălţime :) , în Culoarul Bran - Rucăr, mai precis, în localitatea Dâmbovicioara, și cu un oarecare pahar cu vin :). 


Dacă zona aleasă este destul de cunoscută în rântul turiştilor şi munţomanilor, nu acelaşi lucru pot spune  despre Peştera Valea Cetăţii din localitatea Râşnov, un obiectiv turistic ce l-am vizitat în rătăcirile prin acest spaţiu.  

Aceasta a fost descoperită în 1949, în urma unei explozii hidraulice care a îndepărtat umplutura de la intrarea ce o astupa. În 1958 este realizat un prim studiu complex despre peşteră iar în 1981 sunt realizate primele măsurători topografice. Din data de 22.02.2012 peştera este amenajată de către SC EMS Cave SRL şi deschisă publicului. 

Peştera Valea Cetăţii este localizată pe latura vestică a Masivului Postăvarul, în bazinul Ţării Bârsei, la 3,5 km de Râşnov şi la 1,5 km de Cetatea Râşnov, la o altitudine de 790 m. Face parte din aria naturală protejată omonimă, desemnată pentru protecţia şi conservarea elementelor naturale cu valoare şi semnificaţie ecologică, ştiinţifică şi peisagistică. 

Accesul se face din şoseaua DN1E, Braşov - Poiana Braşov - Râşnov, urmând Valea Cetăţii, până la confluenţa ei cu Valea Fundata. Din parcarea amenajată pentru deservirea obiectivului mai trebuiesc parcurse cca. 15 min. până la intrarea în peşteră. 

Prin urmare obiectivul este accesibil, şi deschis unui public larg, amenajarea este optimă. Ceea ce o distinge de alte peşteri este faptul ca sunt organizate periodic concerte filarmonice sau de colinde, experienţa este unică și o recomand. 








Pentru detalii despre peșteră și evenimente: http://pestera-valeacetatii.ro/ro/contact/






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu