sâmbătă, 22 decembrie 2012

Concert de colinde in Pestera! :)

De când am vizitat Peștera Valea Cetății din Râșnov și am aflat că se țin concerte în peșteră am zis că trebuie sa fie o experiență unică, ce nu trebuie ratată :), așa că ieri, pe 22 decembrie 2012 am participat la un concert de colinde susținut de către membrii filarmonicii din Brașov și soprana Andromeda Nemeș de la opera din Brașov, imaginile cred că vor vorbi de la sine și nu mai este nevoie de alte cuvinte ;)












marți, 11 decembrie 2012

Ziua Internationala a Muntilor - 11 decembrie 2012

Astăzi, 11 decembrie 2012, este Ziua Internațională a Munților și cu această ocazie nu pot sa îmi doresc altceva decât să planific cât mai multe ture montane :) .

 


Ziua Internațională a Munților își are originea în anul 1992, când ONU a conștientizat vulnerabilitatea ecosistemelor din aceste regiuni și a inserat în Agenda 21, un capitol special (13) destinat gestionării ecosistemelor fragile și dezvoltării sustenabile a regiunilor montane.  

În 2002, ONU și UE vor stabili ca din 11 decembrie 2003 să se serbeze Ziua Internațională a Munților, departamentul responsabil pentru organizarea și coordonarea evenimentelor fiind FAO

Anul acesta este cu atât mai important cu cât se împlinesc 10 ani de la prima comemorare a regiunilor montane, subliniindu-se încă o dată vulnerabilitatea ecosistemelor și comunităților din aceste spații la schimbările climatice și nu numai. Cu această ocazie sunt ridicate probleme precum: impactul hazardelor naturale (alunecări de teren, avalanșe, furtuni etc.), retragerea ghețarilor, impactul activității umane asupra biodiversității, insecuritatea resurselor de hrană etc.
Deși ocupă o suprafață de cca. 26% și adăpostesc cca. 12% din populația Terrei, regiunile montane au un rol crucial în asigurarea echilibrului global, fiind în același timp și ecosistemele cele mai vulnerabile la activitățile umane. 

Anul 2012 este marcat de 28 evenimente, conform FAO, dintre care 7 sunt organizate în Europa și, din păcate, prea puține în România


 Pentru mai multe detalii vă recomand : http://www.fao.org/forestry/internationalmountainday/en/

Până la un eveniment următor 
La multi ani Muntele meu Drag !








miercuri, 5 decembrie 2012

Bocancei lustruiti pentru Moș

Eu mi-am pregătit bocănceii, i-am spălat, i-am lustruit ... oare ce îmi va aduce Moșul? :D


marți, 4 decembrie 2012

1 decembrie 2012

Şi voi...generaţii de bocanci unde aţi petrecut de ziua României? La parade, în Piaţa Unirii, la înălţime sau la un vin fiert?

Eu vă mărturisesc că am petrecut la o oarecare înălţime :) , în Culoarul Bran - Rucăr, mai precis, în localitatea Dâmbovicioara, și cu un oarecare pahar cu vin :). 


Dacă zona aleasă este destul de cunoscută în rântul turiştilor şi munţomanilor, nu acelaşi lucru pot spune  despre Peştera Valea Cetăţii din localitatea Râşnov, un obiectiv turistic ce l-am vizitat în rătăcirile prin acest spaţiu.  

Aceasta a fost descoperită în 1949, în urma unei explozii hidraulice care a îndepărtat umplutura de la intrarea ce o astupa. În 1958 este realizat un prim studiu complex despre peşteră iar în 1981 sunt realizate primele măsurători topografice. Din data de 22.02.2012 peştera este amenajată de către SC EMS Cave SRL şi deschisă publicului. 

Peştera Valea Cetăţii este localizată pe latura vestică a Masivului Postăvarul, în bazinul Ţării Bârsei, la 3,5 km de Râşnov şi la 1,5 km de Cetatea Râşnov, la o altitudine de 790 m. Face parte din aria naturală protejată omonimă, desemnată pentru protecţia şi conservarea elementelor naturale cu valoare şi semnificaţie ecologică, ştiinţifică şi peisagistică. 

Accesul se face din şoseaua DN1E, Braşov - Poiana Braşov - Râşnov, urmând Valea Cetăţii, până la confluenţa ei cu Valea Fundata. Din parcarea amenajată pentru deservirea obiectivului mai trebuiesc parcurse cca. 15 min. până la intrarea în peşteră. 

Prin urmare obiectivul este accesibil, şi deschis unui public larg, amenajarea este optimă. Ceea ce o distinge de alte peşteri este faptul ca sunt organizate periodic concerte filarmonice sau de colinde, experienţa este unică și o recomand. 








Pentru detalii despre peșteră și evenimente: http://pestera-valeacetatii.ro/ro/contact/