luni, 29 octombrie 2012

Ceahlaul in luna lui brumarel





Culorile toamnei ne-au surprins in Ceahlau, un tinut de basm, pe un traseu de basm, respectiv Durau - Cabana Fantanele - La Morminte - Caciula Dorobantului - Panaghia - Vf. Toaca - Cabana Dochia - Cascada Duruitoarea - Cabana Fantanele - Durau.


De ce de basm?

Pentru ca acest tinut prezinta o incarcatura simbolica si spirituala fara egal, astfel incat fiecare formatiune prezinta o legenda, amintind in acest sens cea a Panaghiei, a Dochiei, a piramidei de pe Varful Toaca etc., legende ce vor fi prezentate intr-un articol viitor.

Punctul de pornire in traseu a fost statiunea turistica Durau, situata la cca. 820 m altitudine. Localizata la cca. 100 km de Piatra Neamt si la 6 km de Comuna Ceahlau, de care apartine administrativ, statiunea Durau este frecventata inca din secolul al XVIII lea de catre iubitorii de munte. Constituie, alaturi de Izvorul Muntelui, punct de acces in Masivul Ceahlau.

Din aceasta statiune pornesc numeroase trasee turistice, dintre care si cel marcat cu banda rosie pe care l-am ales pentru acest final de octombrie.

Dupa cca. o ora de urcat (pe o panta nu foarte prietenoasa :) ) se ajunge la Cabana Fantanele (1220 m alt.), loc de popas ales pentru a inopta. Trebuie sa va spun ca privelistea de la cabana m-a amutit de dimineata si numai o imagine poate surprinde ceea ce am cuprins cu privirea, o imagine ... de basm :).



Cabana Fantanele (1220 m alt.) isi are inceputurile in anul 1641, in locul denumit si Fantanele, punct de popas si de alimentare cu apa a pastorilor, vanatorilor si a drumetilor. In anul 1854 in acest loc s-a construit o modesta casa din lemn cu scopul de a facilita excursile cnejilor Cantacuzini si Sturzesti pe Ceahlau. Prima cabana este construita in anul 1854, modernizata in anul 1927, dar umila din punct de vedere a capacitatii de cazare. In anul 1954 incep lucrarile la o noua cabana, finalizata in 1958, si denumita Cabana 7 Noiembrie (titulatura pe care o intalnim si astazi pe unele harti turistice), iar in anul 1980 aceasta isi va relua denumirea de Cabana Fantanele (http://www.facebook.com/pages/Iubesc-Geografia/300975719989204).





Pentru cei care doresc sa poposeasca aici specificam faptul ca aceasta beneficiaza de 82 locuri de cazare, cu preturi cuprinse intre 20 - 60 ron (2012), exista posibilitatea servirii mesei, iar numarul de la cabana este 0730.603.803 (http://www.carpati.org/ghid_montan/muntii/ceahlau/cabana_fantanele-81/).


De la Cabana Fantanele am pastrat marcajul banda rosie care dupa cca 2 - 2,30 ore ajunge la Cabana Dochia (1750 m alt.), neluand in calcul poposirile de poze de la Caciula Dorobandului, Panaghia si ocolul de cca. 30 min la Varful Toaca (1904 n alt.).




Caciula Dorobantului 
 Panaghia
 Banda rosie spre Cabana Dochia :)
 Vf. Toaca (1904 m alt.)

De la ocolul spre Vf. Toaca pana la Cabana Dochia nu mai sunt decat 30 - 40 de minute. 

Cabana Dochia (1750 m alt.) isi are inceputul in anul 1906, cand este mentionata prima incercare de a construi o cabana, urmata de cea din 1908, si in fine, de cea din 1912, cand este realizata o constructie de beton, inaugurata in data de 5 august 1914. Afectata in urma primului razboi mondial, cabana este refacuta si inaugurata in anul 1922. Modernizata continuu (1958 - 1959, 1962, 1984-1988), cabana are in prezent o capacitate de cca. 80 de locuri, cu preturi cuprinse intre 20 - 50 ron (2012) si se pot face rezervari la 0730.603.801 (http://www.cabana-dochia.ro/).

Pont: rezervarile ar trebui sa le faceti din timp daca doriti sa va cazati la aceasta cabana!

Pazitor de seama al cabanei :)

De la cabana Dochia am schimbat marcajul banda rosie cu marcajul cruce rosie care coboara de la Cabana Dochia, pe langa Schitul Ceahlau, Piatra Lacramata si Piatra Ciobanului pana la Cascada Duruitoarea (1250 m alt.).

Coborare spre Cascada Duruitoarea

Cascada Duruitoarea (1250 m alt.) este formata pe valea Paraului Rupturii intre abrupturile coborate dinspre Piatra Ciobanului si Piciorul Schiop. Caderea masoara 25 m si este formata din 2 parti, respectiv 2 praguri - cel superior de cca 20 m si cel inferior de cca. 5 m. Zona din proximitate, respectiv 1 ha, este declarata monument al naturii - arie protejata administrata in special pentru conservarea elementelor naturale specifice (Categoria III I.U.C.N.) (http://www.ceahlaupark.ro/).




De la Cascada Duruitoarea poteca trece prin Poiana Vezuri, peste Piciorul Crestaturii si prin Poiana lui Steofan, in aceasta din urma marcajul se desparte in cruce rosie (spre Durau) si triunghi galben (spre Cabana Fantanele). Dupa cca. 1 ora traseul ne-a scos la Poiana si Cabana Fantanele. 

Dupa un traseu de 8 ore fix, tura s-a incheiat la Cabana Fantanele cu un apus de soare memorabil, o binemeritata cana cu vin fiert ;) si o cantare la chitara. 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu